Hoera taart! (gluten – en koemelkvrij)

Hoera! Frisse Citroentaart!

Een echte reden om het bloggen weer op te pakken is er niet, een echte reden om niet te bloggen ook niet. Dus zoek dan maar weer eens onderwerp om het bloggen op te pakken. Dus heb ik taart tot reden gebombardeerd!

Vandaag heb ik mijn één jarig jubileum bij rvg gevierd en omdat beide collega’s een intolerantie hebben, is het zoeken naar een (lekkere) taart niet het allermakkelijkst. En nu heb ik er één gevonden waar heel veel varianten op mogelijk zijn. Gegarandeerd succes op nog heel veel (kantoor) vieringen :-).

Ik heb gekozen voor een heerlijke frisse citroentaart, met koekjesbodem (ben ik heel gek op, alhoewel noem een taart waar ik niet gek op ben 🙂 :-)) en heerlijke meringue. Loopt het water je al in de mond… wacht maar tot je hem zelf hebt gemaakt (en geproefd). Oja, het is ook nog eens super simpel…

IMG_6538   IMG_6529

Benodigdheden:
130 gram boter
2 citroenen
2 x Schär digestive a 180 gram
275 gram suiker
4 eieren
zout
3 eetlepels Maisena
2 eetlepels Kokosbloem
bakpapier

Recept:
Zet de oven aan op 180 graden. Verkruimel beide pakken digistive (ik gebruik Schär i.v.m. glutenvrij). Ik houd zelf van groffe stukken dus ik sla het in een theedoek tot stukjes. Smelt 100 gram boter in een pan en roer de koekkruimels er doorheen. Start dit in een taartblik (Ø 26 cm) en druk de koekkruimels aan tot een bodem.

Rasp de schil van twee citroen en pers daarna de twee citroenen uit. Bewaar het sap en de rasp in aparte bakjes. Doe 200 gram suiker in een pannetje, voeg daar 3 eetlepels Maisena, 2 eetlepels Kokosbloem, een snuf zout, 350ml water, het citroensap en de citroenrasp aan toe. Roer dit met een garde door en verhit op middelhoog vuur tot het kookt. Voeg dan de overgebleven 3o gram boter toe. Splits ondertussen 4 eiren en kluts het eigeel. Schep er 5 eetlepels van het warme mengsel door om “familie” te maken.  Daarna voeg je dit bij de rest van het warme mengsel. Laat dit koken tot het dik is maar nog wel te schenken valt. Schenk dit op de koekbodem.

Kluts het eiwit in een vet vrij kom (let op, dit is cruciaal) schuimig. Voeg daarna 75 gram suiker gelijk toe aan het schuige eiwit om het stijf te kloppen. Verdeel het eiwit over de “gevulde taartbodem”.  Bak de taart 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi gekleurd is. Laat daarna afkoelen en bewaar in de koelkast.

Ik vind hem heel lekker, en dat collega’s om een tweede stuk vroegen (ik zal geen namen noemen ;-)) zegt voor mij genoegd. Taart geslaagd! Ik ben nu vooral heel benieuwd hoe deze taart met peer smaakt…. wordt vast vervolgd.

Eetsmakelijk! Kim.