De keuze is reuze stress

Keuzestress

Keuzestress, een hot item tegenwoordig, eerst lachte ik er ontzettend om, totdat bleek dat ik er zelf ook last van heb. Mensen die mijn kennen zullen soms misschien denken dat ik ontzettend relaxed ben, impulsief, druk, hectisch dat ook 🙂 maar ook relaxed.  Zelfs als het over de opvoeding van mijn dochter gaat. Dat ze vaak valt en dat ik dan niet opspring om te troosten wordt als goed beschouwd. Want van de te veel troosten krijg je zachte weerloze kindjes die snel piepen, las ik ooit ergens. Dus dan maar niet te veel troosten. Niet zo relaxed dus als het lijkt, maar goed over nagedacht. Zo ook met zelfstandig eten. Dat doet Jasmijn al weer even. Ik hoor mijzelf vaak zeggen: ach het geeft wat extra rommel maar als zij het zo fijn vindt dan is het prima. Stiekem ben ik heel blij dat zij zelf wil eten en stimuleer ik dit ook. Ik ben namelijk een aanhanger van de Rapley methode. Dus wederom: Niet zo relaxed als het lijkt, maar goed over nagedacht.

Zelfkennis
De conclusie die ik trek over mijn eigen gedrag is dat ik het toch wel heel erg graag, heel erg goed wil doen als het gaat over de opvoeding van mijn dochter. Uiteraard net zoals elke andere ouder. Echter speelt er bij mij mee dat mensen vooral niet mogen denken dat ik té gefocust ben als het om Jasmijn gaat. Tijdens de zwangerschap kreeg ik , waarschijnlijk, onbedoeld het stigma; overbezorgde moeder opgeplakt. Hier heb ik niet om gevraagd maar is (blijkbaar) een gegeven wanneer het lang heeft geduurd (lees erg lang heeft geduurd) voor dat je zwanger bent. Wanneer dit niet vlekkeloos is verlopen staat het dus vast dat je een een over gefocuste, overbezorgde moeder wordt. Denk ik zelf anders over ;-). Los van het feit dat ik dat niet ben (tenzij ik een totaal verkeerd zelfbeeld heb :-)) waak ik er ook voor dat mensen dat niet over mij kunnen zeggen (waar je al niet mee bezig bent ;-))

img_2407

Sintstress
Terug naar de keuzestress. Dit jaar vieren wij voor het eerst Sinterklaas. Ontzettend leuk natuurlijk. Wat je aan de oppervlakte niet ziet is dat dit ontzettend veel gedoe in mijn hoofd oplevert. Want al ver voordat de boot van Sinterklaas uit Spanje is vertrokken, heb ik al een ideaalbeeld gecreëerd. Dit ideaalbeeld rijkt zelfs tot de reactie van Jasmijn op haar cadeau’s.  Wat ook bij dit proces hoort is de selectie van deze cadeaus. Ik had al snel bedacht welke cadeaus er moesten komen. Altans dat dacht ik, want nu het moment van kopen daar is, begin ik toch te twijfelen. Want hoewel ik begin oktober had besloten dat het echt de Baby Mijn Interactieve Knuffelbeer Nina en iets van Mega Bloks moest worden, weet ik het nu niet meer zeker. Want naast knuffelbeer Nina is er ook een hele leuke Little Love Kiekeboe Baby. En daar blijft het niet bij, bij het aanschaffen van de cadeaus wordt je overladen met tips van deze en gene en ook de diverse speelgoedverkopende winkels doen er een schepje boven op. De folders vol speelgoed zijn niet meer weg te denken uit de brievenbus en wie tegenwoordig denkt veilig te zijn in de supermarkt heeft het ook mis. Dus daar is hij dan de Keuzestress.

“Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede’ keuze te kunnen maken”

Heb jij wel al de ideale sint cadeaus gevonden? Laat mij vooral weten welke keus jij gemaakt hebt!

Kim ~gestrest en nog zonder keuze