Kak, het voelt niet goed

In de vorige blog, las je het al. Pre Eclampsie was de conclusie. Na dagelijkse ctg’s gebeurde er vrij weinig….en jah, ik heb het woord kak in de titel gebruikt (sorry een beter woord kon ik mij niet bedenken).

Unheimlich gevoel
Vrijdag breekt aan, het weekend staat voor de deur, de baby zoals we hem dan nog noemen, is wat rustig en ik voel me niet prettig. Dat is opzich gek want ik ben op dat moment in de beste handen en in een veilige omgeving. Ik merk dat ik op een geven moment aan het bij houden ben, hoe lang ik de baby niet heb gevoeld. Ook tijdens het bezoek ben ik er mee bezig. Wanneer ik terug reken, heb ik hem al zo’n drie uur niet echt goed meer gevoeld. Het is inmiddels tien uur in de avond en ik bel nog even met Pascal. Ik zeg tegen hem dat ik een heel uheimlich gevoel heb en de baby wel heel erg rustig is(dat wordt vast weer aan de ctg denk ik). Zeker omdat ik tot voorheen vanbinnen nog dagelijks “in elkaar geslagen werd” ;-).

Aan de ctg
Wanneer de verpleging voor de nachtmedicatie komt, luister ik sinds tijden naar mijzelf en geef ik aan dat het niet goed voelt en ik zo niet de nacht in wil. Om mijn ongerustheid weg te nemen, ga ik aan de ctg (zo kunnen wij zien hoe het met de baby gaat). Ondertussen kan ik de ctg zelf ook goed “uitlezen” want ik ben een heuze pro geworden. Ik zie na 20 minuten, dat ik er voorlopig nog even aan moet liggen. Ik bel Pascal met mijn bevindingen, en hij is blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd. De verpleegkundige komt binnen, en zij verteld wat ik al weet. De hartslag van de baby is veel te rustig en constant. Waar deze moet pieken tussen de 120-160 zit deze constant rond de 130. Er vind overleg plaats en er word besloten op de kamer een echo te maken. Zo kunnen we nog beter zien wat er van binnen gebeurd.

Nachtelijke verplaatsing
Het is inmiddels half 1 wanneer de arts-assistent van die nacht de echo gaat maken.  Ik zie haar goed kijken, maar we zien allebei het zelfde: Een kloppend hartje, maar een stil liggende baby. Zijn maagje is gevuld ook dat kunnen wij zien, maar waarom ligt hij dan zo stil. Baby’s mogen dit in de slaap max. 20 minuten doen. Ze kunnen zo diep in slaap zijn, dat zij stil liggen. Maar om dit drie uur vol te houden is niet gewoon. Er word besloten de “hoofd” arts er bij te halen en in overleg wordt gaan we over de afdeling naar de polie. Daar staat er beter/uitgebreid echo apparaat en kunnen we nog beter de hart- en hersenactiviteit zien.

Kleine geruststelling
Op de uitgebreide echo zien we dat de baby het gewoon nog “doet”. Er is goede hersenactiviteit en zijn hartje klopt mooi. Een heuze opluchting, maar waarom doet hij dan zo gek? Wel word weer geconstateerd dat hij wel erg groot is, zeker voor een termijn van 36 weken. Het is inmiddels 03:30 en omdat er geen aantoonbare reden is, en de baby voorzichtig begint te bewegen, wordt er besloten voor nu geen actie te ondernemen. Probeer wat te slapen (grapjassen zijn het ook :-)) en morgen vroeg weer aan de ctg.

Het was een kort nachtje, en ik kon niet weten dat dit niet de laatste zou zijn.

Lieve groet, Kim